
André bij het verwarmen van de wrongel.
Tientallen jaren geleden is op de huidige bedrijfslokatie aan de Molenkade een veehouderij gestart door de
familie Van den Haspel. Naast de agrarische activiteiten heeft mevrouw Annigje van den Haspel
(1916-2015) hier tot op hoge leeftijd ambachtelijk kaas gemaakt.
Begin jaren 80 is André van Houwelingen (geb. 1972) hier, ook als hobby, begonnen met het ondersteunen van de familie toen zij op leeftijd raakten. André,
van oorsprong werktuigbouwkundig
tekenaar, heeft hierbij jarenlang een loondienstfunctie gecombineerd met zijn agrarische hobby. Hierbij raakte ook hij geïnspireerd door
de unieke processen voor het omvormen van melk tot kaas, daarbij de fijne kneepjes lerend van mevrouw Van den Haspel.
Na het overlijden van de heer Albert van den Haspel (1908-1994)
zijn mevrouw Van den Haspel en André midden jaren 90 een nauwere samenwerking aangegaan. André heeft er
toen voor gekozen om zich geheel op het agrarische bedrijf te richten en zijn loondienstcarriëre te beëindigen. Hij werd
hierbij mede gedreven door zijn liefde voor dieren, het boerenleven en zijn nieuwe passie: kaasmaken.
 
 
Helaas zijn er naast onderstaande foto's (nog) geen historische beelden beschikbaar. Mocht u over foto's beschikken
(boerderij, omgeving etc.) dan zouden we deze graag willen inscannen om het beeld van vroeger zo compleet mogelijk te maken.
André bij het verwarmen van de wrongel.
De wrongel werd handmatig in kaasnetten gedaan; een zware klus als men bedenkt dat een standaardkaas circa 5 kilo weegt, plus in dit geval nog extra weivocht wat nog niet uitgeperst is.
De historische kaaspers welke nog met gewichten werkt.
Opslag van hooi gebeurde in hooischuren om het droog te houden waar dit tegenwoordig meestal in ronde balen gebeurt.